food & drinks, gesponsord

Sara ontbijt: cake

Voor de Alrpo Breakfast challenge werd ik gevraagd om maar liefst 15 verschillende ontbijten te verzinnen. Ik hou wel van lekker eten, maar zou mezelf geen echte foodie noemen. Een foodlover dus :-) Goed, na een brainstorm met #hetlief ontstonden er 15 gerechten; het ene al wat origineler dan het andere. Maar ongetwijfeld allemaal lekker! Het eerste ontbijt dat ik hier op m’n blog met jullie deelde was meteen mijn favoriet: gebakken appeltjes.

Niet elk ontbijt is even gezond zoals het volgende:

Alpro Soya Breakfastchallenge #63

Cake met wat slagroom met koffie

Op zondag bak ik al graag eens iets; van een gewone cake, muffins, tot helemaal vesierde cupcakes.
En ja, als dat lekkers niet meteen op is durf ik dat al wel eens als ontbijt eten ;-)

Voor een basisrecept zoals pannenkoeken of een gewone cake (that’s correct, ik ken geen enkel recept van buiten…) grijp ik heel erg vaak terug naar een kookboek dat in de Vlaamse huiskamers vaak ook bestempeld wordt als een kookbijbel: Ons Kookboek van “den boerinnenbond”

Wat heb je nodig om deze eenvoudige cake te maken?

 • 4 eieren
 • 250 gram zelfrijzende bloem
 • 250 gram suiker
 • 160 gram vetstof
 • 2 zakjes vanillesuiker (deze heb ik eruit gelaten)

Zo maak je het:

 • Doe de vetstof (deze haal je best op voorhand uit de koelkast dat ze wat zachter wordt) in een mengkom en roer ze zacht om met de klopper of handmixer;
 • Doe de suiker en de eierdooiers hierbij en klop alles tot een roomkleurige, lichte homogene massa;
 • Klop de eiwitten stijf en zeef de bloem
 • Zet met een houten lepel de bloem en het eiwit onder de homogene massa
 • Vet je bakvorm in en bestrooi de ingevette bakvorm met bloem (zo komt je cake makkelijker uit de bakvorm)
 • En doe er het cakedeeg in
 • Bak de cake gedurende 1uur in een voorverwarmde oven van 175˚C

Om te kijken of de cake helemaal goed gebakken is, prik ik er altijd even in met een prikker. Als er geen deeg meer aan je prikker blijft hangen, is de cake klaar.

Slagroom:

Alpro Soya heeft een soort room op de markt gebracht dat je in 1-2-3 kan omtoveren tot een lekker toefje slagroom. Je giet het flesje in een bokaal, je mixt de room tot slagroom zonder veel moeite. Het liefst van eet ik m’n slagroom lekker zoet, daarom doe ik er ook nog enkele lepels bloemsuiker bij voor ik de room begin op te kloppen. Maar dat kies je zelf natuurlijk! :-)

Smakelijk!
Eet jij soms wel eens een minder gezond ontbijt?