food & drinks

Sara heeft het voor Jeroen Meus

Ja, ik steek het niet onder stoelen of banken dat Jeroen Meus mijn favoriete (tv-) kok is. Ik hou van de nonchalante manier waarop hij zijn programma “Dagelijkse Kost” presenteert. Of hoe hij op zoek gaat naar de favoriete gerechten van bekende mensen voor het programma “Plat préferé” en daarvoor soms de hele wereld rondreisde.

Als hij een gerecht klaarmaakt op tv, legt hij ook altijd uit waarom je iets wel of absoluut niet mag doen. Hij gebruikt geen al te moeilijke woorden zonder het uit te leggen. Dat is de reden dat Jeroen Meus mijn favoriete tv-kok is! En daarom vind ik het terecht dat hij gisteren de prijs van Culinaire persoonlijkheid van de Belgische gastronomie heeft ontvangen.

Regelmatig maak ik dan ook één van zijn recepten klaar. Afgelopen weekend heb ik dankzij Jeroen het perfecte stoofvlees kunnen voorschotelen aan #hetlief.

Het recept voor het stoofvlees à la Jeroen Meus: (het St-Bernardus bier heb ik wel vervangen door een donkere Grimbergen)

Ingrediënten voor het stoofvlees:

– 1 kg rundvlees (zenuwstuk, in gelijke stukken)
– 2 grote uien
– 1 flesje bruin bier (bv. Sint-Bernardus abt 12)
– 2 eetlepels Loonse (of Luikse) stroop
– verse tijm
– 1 kruidnagel
– 2 blaadjes laurier
– 1 stevige bruine boterham
– 2 eetlepels scherpe mosterd
– 1 scheutje natuurazijn
– boter
– peper van de molen
– zout

Bereiding van het stoofvlees:

– Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes.

– Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.

– Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.

– Schroei de stukken vlees in de braadpan tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper van de molen en een snuifje zout.

Tip: Een grote hoeveelheid vlees bak je het best in meerdere beurten. Als je braadpan te vol ligt, wordt het vlees gekookt i.p.v. gebakken.

– Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien. Hou de braadpan met aanbaksels bij en schenk daarin het bier. Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt (deglaceren).

Tip: Gebruik gerust een beetje meer bier dan aangegeven.

– Zodra het bier kookt, giet je het in de stoofpot.

– Bind enkele blaadjes laurier en een paar takjes verse tijm samen met een eindje keukentouw. Laat het kruidentuiltje meestoven in de pot.

– Voeg de kruidnagel toe en de Loonse (of Luikse) appel-perenstroop.

– Besmeer het bruin brood royaal met (scherpe) mosterd. Leg de boterham in de pot, met de besmeerde zijde naar onder.
– Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur. Het deksel hoeft niet op de pot. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is.
– Pas zodra de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, plaats je het deksel op de stoofpot.
– Werk het stoofvlees af met een klein scheutje natuurazijn en roer alles om.
– Proef en voeg naar smaak nog wat peper van de molen toe en een snuifje zout.

U mag gerust zijn, het heeft énorm gesmaakt! Bedankt Jeroen voor je geweldige en eenvoudige recepten!
En ooit… ooit reserveer ik een tafeltje op mijn naam in het Jeroen Meus restaurant.