webshop

Sara bestelde bij ThinkGeek

Dat ik graag winkel; online of offline is wel gekend. Ik wijt het gewoon aan het feit dat ik een vrouw ben. En een vrouw…juist, die kan nooit genoeg shoppen. Anyway, waarom ik dit schrijf…

Onlangs had ik een cadeaubon voor een waarde van $40 ontvangen om te spenderen bij über geek shop ThinkGeek. Toen ik deze cadeuabon ontving, had ik een dubbel gevoel.

  1. Yay! Ik mag iets bestellen bij die té gekke webshop met allerlei gekke spulletjes die ik eigenlijk niet nodig heb, maar wel té gek vind
  2. Ow.. Deze webshop ligt in “den Ameriek” en de kans is dus groot dat ik invoerrechten ga moeten betalen

Maar bon, vorige week heb ik dit super praktische oplaadstation besteld. Een eenvoudig design, maar een super praktisch toestel. Je kan er tot 4  USB-oplaadkabels insteken waarmee je je mobile devices kan opladen. Zo design en al.

 

Enkele dagen later kreeg ik al melding dat het pakket klaar was voor levering! Ik sta er eigenlijk nog steeds verstomd hoe snel het eigenlijk allemaal gaat. Besteld op 9/10 en op 12/10 stond het pakketje al klaar voor uitlevering in België! (Heel wat sneller dan sommige Belgische/Europese webshops trouwens) Super excited was ik. Tot DHL belde…

“Mevrouw, er is een pakket voor u met pakketnummer blablabla, maar voor we het pakket aan u kunnen bezorgen moet u €20.48 invoerrechten betalen. Dat kan via overschrijving, VISA of u kan het pakket gaan ophalen in Merelbeke en daar de invoerrechten betalen.”

Say What?! Ik maak even een snel rekensommetje:

  • Ik bestel een product voor een waarde van $40 of zo’n €30.
  • Om het pakket tot bij mij te krijgen betaalde ik zo’n $32,63 verzendingskosten wat neerkomt op zo’n €25
  • Als mijn bestelling bijna bij mij is, moet ik nog eens €20.48 invoerrechten betalen.

In totaal zal ik dus zo’n slordige €75 betaald hebben voor een gadget dat ongeveer €30 kost.

En dat, lieve lezers, is de reden waarom ik het vertik om producten in Amerika te bestellen. Ook al wil dat vaak zeggen dat ik het product dan niet kan kopen (wat dan wel weer ten goede komt aan mijn portefeuille :-) )

Toen ik de vriendelijke man van DHL aan de lijn had, vroeg ik hem of alle pakketjes uit Amerika tegengehouden worden door de douane én of er voor alle pakketjes invoertaks aangerekend wordt.
De man antwoordde me dat het eigenlijk best simpel is; als je een product koopt buiten de EU besteld, moet je daar invoerrechten voor betalen. Maar… als je product een waarde heeft van minder dan €22, moet je geen invoerrechten betalen.  Een pakket met een waarde van max. €22 is een “pakket met een te verwaarlozen waarde“; althans dat is wat ik op de website van de overheid gevonden heb.

Dit is dus de reden waarom ik zoveel liever bij Europese (en Britse) webshops bestel in plaats van bij Amerikaanse.